MasterEntertrainer

Igor Boon

OVER CYCLE COACH

De toon is gezet in het gesprek met Igor Boon van de Cycle Coach. Voor me zit een enthousiaste man waarbij de passie uit zijn ogen springt als hij het over zijn spin lessen heeft. Een interessant gesprek volgt met een hovenier die zijn passie ging volgen.

Hoe ben je met indoor cycling in aanraking gekomen?
Vanaf 1994 spin ik al in verschillende soorten lessen. De eerste paar keer vond ik het helemaal niet leuk, want ik had totaal geen conditie en kon het niet volhouden. Ook had ik niet de juiste schoenen. Toch kreeg het virus voor spinnen me te pakken.

Wanneer ben je zelf les gaan geven?
In 2009 ben ik verhuisd en kwam ik bij een andere sportschool terecht. Een bekende van me gaf daar spinlessen en daagde me uit ook eens een les te geven. Ik vond dat doodeng, maar ben toch in het diepe gesprongen. Zo van: ik heb dit nog nooit gedaan, maar ik moet het toch proberen. Die les ging helemaal niet goed. Ik wist niets van lesopbouw, maar juist dat smaakte naar meer. Ik wilde graag gaan leren hoe het wel moest.

Hoe heb je dat aangepakt?
In de avonduren ben ik instructeur trainingen gaan volgen bij gerenommeerde trainingsinstituten. Overdag bleef ik werken in mijn hoveniersbedrijf. Al snel mocht ik ook les gaan geven en dat combineerde ik met mijn dagelijks werk. In 2013 werd het me allemaal wat te druk, waarna ik besloten heb me op mijn passie van lesgeven te richten.

Wat was je belangrijkste motivatie voor deze keuze?
Sporten is voor mij echt verslavend. Steeds nieuwe uitdagingen zoeken en je grenzen blijven verleggen. Dat miste ik in mijn werk als hovenier. De adrenaline die loskomt tijdens een les heeft me gegrepen. Het heeft me veranderd van een verlegen jongeman in iemand die een hele zaal meekrijgt.

Hoe is de overstap van hovenier naar instructeur je bevallen?
Het is een lange en soms zware leerschool geweest. Training geven leer je door schade en schande en vallen en opstaan. Alle mogelijke opleidingen heb ik gevolgd en nog altijd laat ik me ieder kwartaal bijscholen.

Wat is je doel of je missie met Cycle Coach?
Perfectie en optimaal presteren is wat mij drijft. Ik wil uitdaging bieden aan individuele sporters van elk niveau, maar ook aan instructeurs die MasterEntertrainer willen worden. Focussen op de kleine details, waardoor een les van a tot z klopt. Dat is waar ik gevoel voor heb en waar ik goed in ben.

“In mijn lessen moet alles kloppen. Ik laat niets aan het toeval over”.